Ви који се у Христа крстисте, у Христа се обукосте.

Звуци ове радосне песме су се на Велики Уторак чуле у Богородичином храму у Земуну, не само од свештеника и са певнице, него и из грла 25 новокрштених ученика верске наставе основних и средњих школа са простора Земуна и Новог Београда. Проповедајући Реч Божију на часовима веронауке и сведочећи Христа, вероучитељи средњих школа Новог Београда и Земуна су изразили потребу да мајци Цркви приведу младе људе који су желели да постану део стада Христовог и на тај начин отворе врата Царства небеског.

У овој племенитој и душекорисној активности их је подржало братство Богородичине цркве у Земуну на челу са старешином протојерејем Небојшом Тополићем. Треба истаћи да је ово већ устаљена пракса те да се из године у годину организује Саборно крштење средњошколаца. Ове године, по предлогу оца Небојше Тополића, позив за крштење је упућен и родитељима деце из основних школа. Следујући црквеној традицији Свето просветљење (како се једним именом зову спојене Свете тајне Крштења, Миропомазања и Евхаристије) ученици су примимили на Велики уторак када се по канону Цркве служи Литургија пређеосвећених дарова.

Нека благодат Господа нашег Исуса Христа буде са свим новокрштеним како би крепећи се Духом Светим били на корист и радост Цркви и отаџбини својој на многе године.

Драган Симикић
координатор Актива средњих школа Новог Београда и Земуна

Додај коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *