Драги  парохијани  Богородичине  цркве  у Земуну: Христос  Васкрсе !!!

Поводом новонастале ситуације а у вези са епидемијом коронавируса, на основу препоруке Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве и Његове Светости Српског Патријарха Господина Иринеја, надлежног Архијереја Архиепископије београдско-карловачке у Београду, и донетих мера Владе Републике Србије, молимо Вас да се придржавате  прописаних правила о здравственој заштити, кретању и окупљању људи, а све ради што бољег и бржег деловања у борби против ове епидемије, надамо се у Божију помоћ, тренутно искушење.

С овим у вези обавештавамо Вас о следећем:

  •   Наша црква је отворена од 7-18 часова сваки дан  (тел. 011 / 2614-154 или 064 / 80-46-980);
  •   Службе се служе: Јутрење у 7,30 и Вечерње у 16 часова. Можете се причестити: на Пређеосвећеној литургија средом и петком у 7,30, суботом на Св. Литургија у 7,30 а недељом и празником у 9,00 часова, као и у Вашем дому уз позив Вашег свештеника, уколико сте ограничени изласком на улицу или због болести;
  •   Приликом доласка на света богослужења неопходно је да се владате по упутставима одређених црквених људи за одржавање прописа: о броју присутних и њиховом међусобном растојању, не целивању икона и руке свештеника као и не руковању са било киме;
  •   Молимо, прво, Вас старије парохијане преко 65 година, и друго, све болесне било којом болешћу, да не долазите у храм за време трајања богослужења ради Ваше безбедности и безбедности других. Уколико неко од ових других жели да дође у храм молитве ради могу то учинити у време кад нема богослужења;
  •   Због уведене „ванредне ситуације“ обуставили смо посећивање домова парохијана ради освећења васкршњих водица из предострожности да на било који начин ми свештеници не будемо преносиоци овог опаког вируса, па макар то било и у незнању. А ко то зна осим оних који су били тестирани? Уместо тога, у земунско-новобеоградским црквама ће се редовно освећивати вода, и бити свима приступачна да је узму и понесу ради пијења и освећења својих домова.
  •   Позивамо све здраве и младе особе да се јаве за „добровољце“ ради услуживања оних који су у изолацији у својим домовима; и
  •   Посебно молимо све наше вернике да умноже своје молитве за здравствене раднике који у овом случају показују своје човекољубље излажући опасности своје животе да би помогли другима да оздраве; као и за друге који нам служе на било који начин.

Ми Ваши свештеници, стављамо Вам се на услугу ради духовних и других потреба, упућујући Вам речи утехе и охрабрења, са текстом који следи:

„ХРИСТОС ВАСКРСЕ ИЗ МРТВИХ, СМРЋУ (СВОЈОМ) СМРТ УНИШТИ И СВИМА У ГРОБОВИМА ЖИВОТ ДАРОВА“!

Кличемо ове речи васкршњег тропара неизмерном радошћу у цик зоре Празника над празницима – на Васкрсење Господа и Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа, а и сваке Недеље – прослављајући Његов Крст и Његово Васкрсење! Темељ наше вере и нашега спасења!

Смрт, можда није најближи, али је очито највернији сапутник у животу свакога од нас. Неизоставно за све, радост рађања, у животу пратиланац искушења који се завршава печатом смрти.  Смрти која има трагични изглед, тамних је боја, а помисао на њу и њено присуство је, страшна.  Њено искуство је мучно. Рањава болни растанак…. осећај непознатог трајања, страх од коначног краја, слутња да ћемо можда заборавити лик …, кривице, сумње. Недостаје нам тело, оно што можемо видети, оно што је одраз личности, што говори и мисли, оно које љубимо, које грлимо. Оно се сада налази у земљи и трули, пропада, изобличује се. Тиранише нас и свесна или несвесна помисао на сопствену смрт!

Све то заједно, у души ствара дубок физички бол! И то је заједнички догађај. Сви га доживљавамо. Нема изузетка.  Чак и Црква, на Служби за упокојене, пева: “Плачем и ридам када помислим на смрт!“ Химне Великог Петка и химне Погребења Божанског тела на Велику суботу не двоуми се да снажним изразима опишу људску драму Богомајке (Богородице).

Поред свега овога, Црква нам пружа и једну ДРУГАЧИЈУ ДИМЕНЗИЈУ СМРТИ. Говори нам о блаженству, о спокоју, о Царству Божијем, о стању „где нема бола, туге и уздисаја, него (где је) живот бесконачни“! Говори о Животу и Васкрсењу који се крију иза туге, безизлаза, трагичности смрти, коју опет назива ПОКОЈЕМ. И све то се не нуди као неко учење ради утехе, као растерећујући лажни осећај, као нужно вештачко удаљавање од стварности, као алтернатива, него КАО ЈЕДИНА ВЕЛИКА СРЕДИШЊА ИСТИНА, КАО ДИЈАХРОНО ИСКУСТВО ЦРКВЕ И КАО ЖИВА ПОТВРДА БЛАГОДАТИ СВЕТИХ ЉУДИ!

Сва ова ВЕРА се ослања на ВЕЛИКИ ДОГАЂАЈ ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА. Неоспорно, Васкрс је највећи Празник у Православном Предању. Он је сажетак свег богословља. Додир тајне смрти и Истинског Живота. То је Празник који обједињује гроб Господњи и празну гробницу Његовог Васкрсења.  Када се на Велики Четвртак износи Крст, певамо: „Крст Твој, Господе, живот је и васкрсење“, али и када објављујемо:“Васкрсење Христово видевши…“ опет се сећамо Крста:“Крсту Твоме поклањамо се, Христе, и Свето Васкрсење Твоје певамо и славимо“.

Реч „Васкрсење“ – тако омиљена у Православном Предању и богословљу – на један јединствен начин сама по себи истовремено говори о животу и о смрти. Не подваја их. Живот ставља изнад смрти, а истину смрти  открива у светлу непрекидног ВЕЧНОГ ЖИВОТА.

У победоносној Химни Васкрсења: „Христос Васкрсе“, превасходној оди животу, од четрнаест речи, њих четири имају везе са смрћу: „мртвима“, „смрћу“, „смрт“, „гробовима“.

Светкујемо умртвљење смрти…“, певамо у Васкрсном Канону. Васкрсење је, Крст и смрт Христову преобразило у символ победе и живота. Не, искључиво Његове сопствене победе и живота, него Његове победе и живота ЗА НАС. Христос није васкрсао како би нас нагнао да верујемо у Његово Божанство, НЕГО ДА БИ НАМ ДАРОВАО ВЕЧНИ ЖИВОТ, и вечни Његов живот!

То је разлог због којег вера у Христово Божанство и Његово Васкрсење представља најбољи начин за објашњење бола, најбоље оруђе за суочавање са смрћу, најбоље средство утехе и ослонца.

На крају крајева прекретница и револуција Цркве јесвакако и у животу који нуди. То су Блаженства, Беседа на Гори, учење о љубави, но углавном је то његова логика, логика Крста. Са њом, као оружјем, човек задобија „другачијост“ вере, „новост“ живота и „блаженство вечног васкрсења“.

У Цркви се прославља Распети, (али) даје се предност последњем (Лк 13,30). Не уверава онај који се припрема, него онај којем се даје реч и мудрост (Лк 21,14). Живи онај који умире (Јн 11,26). Очи се отварају и Тајна се ОТКРИВА када Господ бива „невидљив“ (Лк 24,31). Велика је радост ученика када се Христос узноси, када одлази на небо (Лк 24,52). Смрт се сатире кад се Богочовек разапиње (Јевр 2, 14). Живот је вредан када се изгуби (Мк 8,35). Човек је блажен кад умире (блажен је пут…).  Бивамо упућени у „сваку истину“(Јн 16,13) од Духа Светога Који се не оваплоћује.

Христос се прославља у Витлејему када се понижава, на Јордану када се смирује, на Тавору када се преображава, на Гори Маслинској када се узноси, на Голготи када се жртвује, у гробу када васкрсава. Тада се назива Царем Славе. Све ово ремети уобичајену логику. Међутим, показује величину тајанственог човека. Оно што свако од нас крије у себи, чак ако тога није ни свестан. Оно што је позван да покаже.

Црква (Православна) је Црква Васкрсења, јер зна да подстиче верне да улазе кроз „уска врата“, да корачају „тесним путем“(Мт 7,4), да следе Господа, носећи свој крст (Мт16,24), да живот посматрају кроз смрт и да спасење налазе кроз бол!

Узносећи своје страсти на Крст Господњи, „на којем страдавши уби страсти..“(Канон празника Воздвижење Часног Крста), и своју смрт на гроб Његов који је начинио Својим Троном, можемо уживати у великим даровима вере у Победиоца смрти: „Који у Мене верује из утробе његове потећи ће реке воде живе“(Јн 7,38). „Ко верује у Мене, дела која Ја творим и он ће творити, и веће од ових ће творити“(Јн 14,12), и „који верује у Мене ако и умре, живеће и сваки који живи и верује у Мене неће умрети вавек“(Јн 11,26)!

Вера, аутентична, невина, дечја – вера у Божанство Христово показује Бога тамо где се Он не види“.(Преузето из: „Тамо где се Бог не види“, Митрополит Месогејски и Лавреотикијски Николај, Ниш 2019, стр. 147)

Обавештавајте се преко  наше Цркве: Радио „Словољубве“(107,3 MHz); ТВ Храм; и веб сајтова:   spc.rs /  arhiepiskopija.rs / bogorodicinacrkva.rs

Додај коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *